Een hemd voor de mdh

Lang geleden nam ik me al voor een hemd te naaien voor de mdh. Tijdens de blogmeet in Antwerpen kocht ik al een grote lap stof (ik denk wel 4 meter), zodat ik een testversie en een echte versie kon maken. Enkele maanden later, toen er bij de Knipmode van april 2014 een mannenbijlage verscheen, had ik ook ineens een patroon. Echter, er effectief aan beginnen, bleef ik maar uitstellen. Tot bleek dat ik dit jaar in de naailes in de module hemd/jurk zit. Die jurk, dat was geen probleem, maar een hemd draag ik zelf nooit. Gelukkig mocht een mannenhemd ook ;-)

Na de kerstvakantie startte ik ermee. Alle maten werden opgenomen, en op basis van de matentabel tekende ik maat 46 over. Maar het patroon zelf leek gigantisch. Enkele aanpassingen werden al doorgevoerd, waaronder de plooi op de rug weggelaten, het patroon ingekort, en de mouwen wat korter.

De les erna knipte ik het stof. Ja hoor, een volledige les spendeerde ik eraan. Eerst de ruitjes mooi op mekaar leggen, en daarna puzzelen tot alle merkpunten op eenzelfde deel van de print uitkwamen. De patroondelen die schuin gelegd mochten worden (knopenpad, rugpas, manchetten, kraagdelen, borstzakje), legde ik dan ook schuin, om daar al niet meer te moeten letten op doorlopende ruiten.

Bij een eerste pasbeurt was het hemd op de rug nog veel te breed. Rugpas werd versmald, en het onderste rugpand bovenaan ook nog enkele centimeters ingenomen.

Bij het borstzakje maakte ik 2 fouten. Eentje is de fout van de lerares. Zij liet me bovenaan nog enkele centimeters extra tekenen voor het beleg, maar dat was al inbegrepen in het patroon. En we realiseerden het pas toen het zakje niet tussen de merkpunten paste. Ach ja, so be it... En wie ziet de andere fout? Juist ja, ik maakte 2 borstzakjes en merkte het pas helemaal op het einde. Lostornen durfde ik toen niet meer, schrik voor gaatjes...

Alle naden zijn afgewerkt met een platte naad. Geen onafgewerkte (of overlockte) naden aan de binnenkant.

Een labeltje verstopte ik aan de binnenkant in een zijnaad (maar daar mocht ik geen foto van maken tijdens de shoot, en nadien vergaten we het)...

Net voor de paasvakantie was het hemd klaar. Een volledig trimester werkte ik eraan, wel enkel in de naailes. En tussendoor werden er ook nog wel enkele technieken geleerd, zoals bvb de mouwsplit.

Perfect is het zeker niet, maar we hebben weer veel bijgeleerd. En de mdh is content met zijn nieuwe hemd...

Ga ik nog een mannenhemd naaien? Zeer zeker, want ondertussen kocht ik al het patroon van het Theo hemd ;-) Maar ik heb wel mijn lesje geleerd, het zal zeker geen geruit stof meer zijn (moest er iemand interesse hebben in de +/- 2 meter overschot, laat maar een reactie achter, want dat ga ik niet meer gebruiken).